Zubni most

Što je zubni most uopće

Jedna od zubnih proteza jest i zubni most, također poznat kao fiksna uklonjiva proteza, a izrađen je kao zamjena za jedan ili više zuba koji nedostaju. 

Ima različitih vrsta, jer se zubni most može osobi u usnoj šupljini postaviti na bilo koji od navedena tri načina:

  • Po prirodnim zubima
  • Po implantatima
  • Kombinacijom zuba i implantata

Tradicionalni zubni most izrađuje se stvaranjem krune za zube s obje strane proteze i postavljanjem lažnog zuba ili zuba između krunica. Krune, koje se ponekad nazivaju i kapke, mogu biti potpomognute prirodnim zubima ili implantatima. Lažni zub ili zubi pričvršćeni su na krunice i ispunjavaju prazan prostor.

Ako su zubi koji primaju krunice zdravi i snažni, vjerojatno im neće trebati terapija korijenskih kanala. Međutim, dijelovi zuba bit će uklonjeni kako bi se stvorio prostor za krunice. Tradicionalni zubni most izrađen je od porculana spojenog s metalom ili keramike.

Parcijalni zubni most obično nije toliko skup kao tradicionalni most. To je zato što je susjednim zubima potrebno manje pripreme i ne dobivaju krunice. Međutim, ovi su mostovi samo čvrsti kao i vezivni materijal. Mostovi vezani uz smolu obično ne ostaju cementirani na mjestu kao i druge vrste u dijelovima usta gdje postoji puno sile ugriza. Također nisu možda najbolji izbor ako će krila morati biti mala da ne bi bila na putu ugriza ili desni.

Da biste dobili zubni most, potrebno je najmanje dva posjeta, ali često i više. Pri prvom posjetu vaš stomatolog priprema zube i prekriva ih privremenim krunicama. Stomatolog također može izvršiti detaljan pregled svih zuba.

Sam zubni most se postavlja kod kasnijih posjeta. Mostovi u prosjeku traju pet do sedam godina. Glavni razlog propasti mostova je to što se na šupljim zubima razvijaju nove šupljine. Ove šupljine nastaju zbog loše oralne higijene. Uz pravilnu higijenu, koja uključuje zbrinjavanje zuba ispod mosta, oni će trajati duže.